foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
MOB +387 66 432 455
e-mail: rkt@radioklub.org

baner 180x180

Prijavljivanje korisnika

Molimo Vas da prilikom registracije, ako ste radio-amater i imate pozivni znak, za korisničko ime koristite svoj pozivni znak. Hvala!

Poslednje registrovani

  • rktadminko

Brojač posjeta sajta

Danas 14

Juče 24

Ove sedmice 38

Ovaj mjesec 662

Ukupno 2448356

Currently are 2 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Propagacije

VHF KUP SRRS 2006

 

4o4t

Evo kratkg osvrta na učešće ekipe 4O4T u VHF KUP-u SRRS i IARU R1 VHF KONTEST-u 2006. Pripreme za ova takmičenja su počela nekoliko mjeseci ranije, početkom izgradnje novog antenskog sistema, koji nam je pomoga dizajnirati i modelirati Ljubiuša Popa YU7EF. Taj posao smo konačno završili, po običaju, nekoliko dana pred samo takmičenje. Iako nam je Leotar veoma poznat od ranije, iako smo bili skeptici da se zbog velikih smetnji koje dolaze od raznih predajnika sa samog objekta RR Leotar, odlučili smo se da ponovo isprobamo sreću sa te kote i odredili smo kao naš cilj skor od 110-tak QSOs, jer smo svih prethodnih godina maksimalno mogli da odradimo 60-tak QSOs sa ove lokacije.

Novi antenski sistem i nova radio-stanica YAESU FT-897 su nam od samog početka bili inspiracija za rad. U subotu ujutru 02. septembra oko 10.00 časova u Klubu se okuplja ekipa Zoran YU4DP, Srdjan YU4CB i junior Petar, a na lokaciji je već čekao Toza YU4XL. Već oko 11 časova bili smo na mikrolokaciji na Leotaru i dali smo se odmah na posao. Novoprojektovani antenski sistem, 2 x 10 elemenata yagi by YU7EF je već oko 12,30 bio spreman za rad, tako da smo imali vremena da ostatak tehnike lagano pripremimo i povežemo u sistem. Ali, Marfi je izgleda odlučio da se malo poigra sa nama. Kada je tehnika stavljena u pogon, Bird vatmetar neočekivano pokazuje samo par vati izboja iz FT-897. Slijedi lagana nervoza! Uzimamo odmah rezervni uređaj FT480, ali on neće uopšte da radi..... šta sada? FT225rd nismo nosili, a do Kluba nemamo čime, jer vozilo nam je već otišlo nazad. Stavljamo ponovo FT-897 i gledamo šta pokazuju njegova mjerenja. Sve je OK. Ali, vatmetar i dalje daje samo par vati! Onda bacamo sumnju na vatmetar i umjesto antenskog sistema kačimo vještačko opterećenje i par minuta "guramo" svih 50W. Vještačko se grije! Super!!!! Znači vatmetar zeza. Nakon toga kačimo i linear i vršimo test probu na ssb. U ispravljaču lineara se u ritmu modulacije čuje njegov karakterističan zvuk, a to je znak da ima snage i da je sve OK. Ali sada se pojavljuje novi problem, računar PII koji je trebao da radi na klasteru neće da radi, a od njega smo takođe očekivali bar 10% pomoći u konačnom skoru. Taj problem ostavljamo da rješavamo u toku takmičenja, ali na našu žalost brzo se ispostavilo da nam od njega neće biti koristi u takmičenju.

U 14:00 GMT svečano krećemo sa radom, padaju prve vezem ali ništa spektakularno. Ipak kako je prvi čas takmičenja odmicao vidjeli smo da smo po broju veza bolji nego ranije i da ćemo sigurno proći bolje nego ranijih godina. Povremeno po opegu nailazimo na veoma velike smetnje i sa WFM modom ustanovljavamo da je to poibijanje od FM difuzije na RR- Leotar. Ipak nekako se sa tim smetnjama nosimo i kako je vrijeme odmicalo broj QSOs postaje polagano sve veći i već oko 20 časova pravimo skor od 60-tak QSO. Polagano se pojavljuju i DX, prvo OL8W sa , zatim TK5KP/p, itd...

Oko ponoći prijem postaje sve slabiji, što smo i očekivali, ali smo nastavili sa radom smjenjujući se svakih par časova i polagano prikupljajući nove veze. Ujutru oko 6 časova okrećemo antene prema jugu Italije i pozivamo. Nakon nekoliko minuta počinju da se javljaju "komšije preko bare", a uskoro i nove DXCC i nova polja JM77 i JM49, zatim se rotiramo na sjevero-istok i krećemo sa CQ, nakon nekoliko minuta novo iznenađenje, stanice YO nam se javljaju na CQ, zatim jedna LZ , UR... Polagano se aktivnost ponovo budi i na kraju takmičenje završavamo sa 133 QSOs, 48 UL, 18 DXCC, skorom od 60287km, ODX od 931 km i prosječnom vezom od 431 km.

Dobri poznavaoci ovih takmičenja malo će se možda začuditi na naše malo divljenje ovakvom skoru u takmičenju(ima), ali s obzirom da se mi nalazimo na periferiji u odnosu na najveći broj stanica i da smo velikim planinskim masivima pomalo izolovani od sjevera, gdje se odvija najveća takmičarska aktivnost, ovakav rezultat ipak nam daje za pravo da budemo zadovoljni! Na kraju na licima svih nas bi osmjeh, svi smo veoma zadovoljni, jer napokon smo prebacili neku zacrtanu normu, a pri tome smo stekli i saznanje da imamo još lufta i da je moguće ići i na rezultat od 200 QSOs uz malo više truda i ulaganja u tehniku, što će nadamo se biti spremno za sledeću sezonu.

Do slušanja u nekom od narednih UKT takmičenja! 73!

grid4o4t06

map

 

Više foto detalja možete pogledati u fotogaleriji.

E73DPR je osnovni pozivni znak Kluba koji je u upotrebi za svakodnevne aktivnosti. Ovaj znak je u opticaju od 28. marta 2008. godine. Od osnivanja Kluba 1948. godine pa do 28.marta 2008. godine Klub je bio prepoznatljiv po pozivnom znaku YU4DPR.

E73ETB i E73ATB su pozivni znaci koji se rijeđe koriste. E73ETB je pozivni znak PPS na planini Leotar. E73ATB je pozivni znak koji se povremeno koristi za aktivnosti PPS Tuli.

E7TT je takmičarski pozivni znak Kluba. Koristi se isključivo za takmičarske aktivnosti u međunarodnim i domaćim takmičenjima.

E79VTB je pozivni znak magistralnog repetitora RV52 (R2). Repetitor se nalazi na planini Leotar, 4km sjeverno od Trebinja, 1228mnm, LOC JN92ER. Više info o ovom repetitoru možete pogledati u sekciji "repetitori".

E79WTB je pozivni znak lokalnog VHF repetitora RV48 (R0). Repetitor se nalazi na brdu HUM, 2 km južno od Trebinja, 400mnm, LOC JN92DQ. Više info o ovom repetitoru možete pogledati u sekciji "repetitori".

Content Tabs Plugin Joomla