^Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


E73DPR & E7TT

CW --- SSB --- RTTY --- PSK

HF --- VHF --- UHF

DX --- CONTEST

RADIO KLUB "TREBINJE" - Trebinje

AGM

EPCmember

wsjtmember

lotw-log

Statistika posjeta

2583980
Danas
Juče
Ove sedmice
Poslednje sedmice
Ovaj mjesec
Poslednji mjesec
Sve
437
633
3418
1451510
2186
21880
2583980

Server Time: 2020-12-03 18:21:16

e79wtb 2017 1Nakon višegodišnjih problema sa funkcionisanjem lokalnog repetitora R0 - Trebinje, E79WTB, repetitor je ponovo , konačno, proradio  u najboljem izdanju.  Nakon što je RTRS dao saglasnost za priključenje repetitora na elektro priključak RTV objekta, Klub je obezbjedio ormar za vanjsku montažu u koji je smještena oprema. Zoran, E73S je napravio novi repetitor da bi se zamjenila zastarjela oprema, a izvršen je remont i veoma kvalitetne antene Sirtel SA-202A koja je krajem 90-tih radila na R2 - Leotar.
Zbog smetnji koje generiše TV i difuzna oprema u samom RTV objektu antena repetitora je dislocirana sa antenskog stuba, gdje je ranije bila montirana. Antena je  postavljna na vlastiti stubić - cijev čime je obezbjeđeno rapidno smanjivanje smetnji i mnogo bolja radijalna zona servisa same antene.
Prvi testovi su pokazali više nego odličan rezultat. Repetitor sada veoma dobro funkcioniše  sa 200-300 mW na lokacijama gdje ranije nije bio upotrebljiv ni sa desetak puta većom snagom. Rezultate testa zone servisa sa udaljenih perifernih lokacija tek očekujemo.

Opširnije možete pogledati na linku.

CZTB2017

Povodom obilježavanja 1.marta, Svjetskog dana civilne zaštite, potpredsjednik Radio kluba "Trebinje"  Zoran Aleksić zvanično je uručio  načelniku sektora Civilne zaštite Trebinja Miljanu Tomaševiću Dozvolu za rad repetitora, koji je Klub donirao Civilnoj zaštiti Grada Trebinja.

Register to read more...

hnyrkt2017a

SRRSamblem nbgHF KUP SRRS 2016
04. mart 2016.

- propozicije -

(CEPT1 lista članova SRRS biće dostupna od 18. februara)

yu2vzPoštovani prijatelji,
65 godina postojanja i rada nekoga ili nečega je jubilej vredan pažnje i poštovanja. 65 godina postojanja i rada institucije kao što je Radio kluba "Trebinje" je i više od toga. Radio klub "Trebinje" je prošao veoma trnovit i težak put, put velikih iskušenja i odricanja da bi bio ovo što danas jeste. To najbolje znaju oni koji su veliki deo sebe ugradili u stvaranje, podizanje i življenje ovog radi kluba za sve ove godine. Generacije i generacije mladih operatora, konstruktora, elektroničara i ostalih zaljubljenika u radio tehniku je poniklo u vašem radio klubu i tu načinili svoje prve korake u  radio amaterizmu. Sve što ste stvorili, svi vaši uspesi i neuspesi delo su vaših ruku, znanja u imeća. Uspesima treba da se dičite i ponosite jer ste to i zaslužili, a na neuspesima da učite jer se na njima najbolje uči. 
Od srca vam čestitam ovaj veliki i značajan jubilej, na koji treba da ste veoma ponosni sa iskrenom željom  da još mnogo leta budete deo ove naše porodice, i da radite na tome da što više mladih, pre svega dece  i omladine primate u svoje redove a razloga je za tako što puno. Verujem u vas, i svim srcem vas podržavam jer sam siguran da će te i u narednom godinama raditi na tome da budete još bolji i što više širti i popunjaavati svoje članstvo.
Zdravi i veseli bili.


S poštovanjem
Zoran A. Vodogaz
YU2VZ
Beograd

leotar 250     Od  25.januara na repetitorima R0-Trebinje i R2-Leotar krenula je aktivnost novih operatora kojima su uručene licence CEPT2 operatora. Klub je već obezbjedio nekoliko UKT stanica koje su podjeljenje na upotrebu mladim operatorima, da bi stečeno znanje odmah primjenili u praksi, a u pripremi je još nekoliko stanica, tako da će svi imati priliku da budu "on air"  Od sada na R2 i R možete slušati i raditi sa: E78SIG - YL Gordana, E78TTS - YL Tanja, E73MMS - YL Jovana, E73SMS - YL Ivana, E78DTB - Dejan, E73III - Miloš i E78DMG - Miodrag.
     Navedeni operatori uskoro nastavljaju sa izučavanjem telegrafije i obukom za CEPT1 razred, tako da ubrzo očekujemo njihovu aktivnost i na kratkim talasima  na cw, ssb, psk, rtty, kao i u predstojećim UKT takmičenjima.

ua4whx 3 350Bykov M. Vladimir , UA4WHX, poznat po mnogim ekspedicijama koje je napravio iz traženih DXCC,  kao gost Bobana, E77O, boravio je u Republici Srpskoj, a u sklopu toga i kao gost našeg kluba u periodu od 25-27. juna 2012. godine.
Vlad je turneju po Balkanu započeo u 9A, odakle je 5-6  dana radio kao 9A8VB, zatim je stigao u Banja Luku kod Bobana, E77O, koji mu je bio E7 domaćin. Dva dana je gostovaou Čelincu  kod Rada E74IW i RK "Akademski" E74EBL u Banja Luci, odakle je započeo rad  kao E7/UA4WHX. Nakon posjete Banja Luci, prema ranije dogovorenom rasporedu rada iz E7,  zajedno sa Bobamom, E77O i Radom, E74IW boravio u Trebinju kao gost  našeg kluba.
Vlada smo ugostili u PPS-u Tuli , gdje mu odmah po dolasku pomažemo u podizanju laganog stuba 12m  na koji je podigao svoje žice za 18 i 24MHz i odmah krenuo sa intezivnim radom E7/UA4WHX. Na E7 turneji Vlad je uradio oko 2100 veza.
Nakon Trebinja Vlad je otputovao u Crnu Goru  u H.Novi, gdje će ga na Obosniku ugostiti Ranko 4O3A  i odakle će takođe nekoliko dana biti aktivan kao 4O7VB. Nakon Crne Gore odlazi u Albaniju,  a zatim  u Makedoniju i Srbiju.
Veliko zadovoljstvo i čast našem klubu je bilo što smo ugostili Vlada, što smo se upoznali i družili sa njim par dana.

Register to read more...

FT950 350px     U odnosu na nekoliko prethodnih godina 2012. godina je bila sa značajno manje realizovanih planskih aktivnosti, prvenstveno zbog sveopšte krize koja se odrazila na smanjen priliv planiranih budžetskih sredstava, tako da smo najveći dio tih sredstava utrošili za plaćanje el. energije.
     Ipak i pored svih tih problema 2012. godinu ispraćamo sa mnogo više optimizma da će predstojeća 2013. godina biti mnogo uspješnija. Zahvaljujući Savezu radio-amatera Republike Srpske u septembru našem Klubu je dodijeljena pomoć od  1500KM za nabavku materijala za gradnju više monoband bimova za gornje KT opsege. Dio tog materijala je već nabavljen, a do februara 2013. godine očekujemo kompletiranje cjelokupnog materijala (aluminijumske cijevi, koax kablovi ... ) da bi se do proljeća završila izgradnja novih bimova, 4 el. za 14MHz, 2 x 5 el. za 21MHz i 2 x 5 el. za 28MHz.
     Ali, članovi kluba su se posebno obradovali prije dva dana, 25. decembra, kada nam je iz kancelarije Saveza uručena  na korišćenje nova KT + 6m  radio-stanica YAESU FT-950. Pored našeg Kluba iste stanice su dodijeljene još Radio klubu "Doboj" E73FDE i Radio klubu "Čajniče" E73ECJ, a sveukupna vrijednost ove opreme je oko 11500KM. Uz već postojeću opremu nova stanica i antene će sigurno u velikoj mjeri podići nivo aktivnosti Kluba u budućem vremenu, a posebno ako se uzme u obzir da je obnovljena obuka mladih operatora u Klubu.
     Ovom prilikom želimo da se zahvalimo Savezu radio-amatera Republike Srpske na dodijeljenoj pomoći Klubu, jer bez ovoga bi smo veoma teško mogli unaprijediti aktivnost Kluba, a isto važi i za ostale aktivne klubove u Savezu, kojima je Savez u toku godine dodijeljivao pomoć u vidu tehničkih sredstava, što sigurno predstavlja najbolji način  investiranja za budućnost radio-amaterozma u Srpskoj.
cept2 2012     Nakom dugog niza godina, tačnije rečeno nakon jednu deceniju, članstvo Kluba je podmlađeno novom generacijom operatora. Početkom oktobra je izvršen upis i započet kurs za amaterske radio-operatore.
     Prvi dio kursa koji se sastojao od teorijske obuke za CEPT-2 kategoriju. Ovaj dio kursa  je završen 25. decembra polaganjem ispita za ARO CEPT-2 kategorije,  koji je uspješno položilo svih 7 polaznika kursa. Klub je postao bogatiji za 4 operatorke i 3 operatora.
     Uskoro se očekuje početak njihove aktivnosti na radio-talasima, prvenstveno na repetitorima R2- Leotar , R0- Trebinje  i simpleksima na 2m, gdje će stečeno znanje na kursu praktično primjeniti i  kroz rad svakodnevno usavršavati i dopunjavati.
     Sa nastavkom drugog školskog polugodišta ( kraj januara 2013.) planirano je da se izvrši još jedan upis novih članova, koji će zajedno sa ovom generacijom operatora  krenuti sa  izučavanjem  telegrafije i  teorijskog znanja za CEPT-1 kategoriju uz praktikovanje  praktičnog rada sa digi modovima i ssb rad  na KT opsezima.
     U planu aktivnosti Kluba za 2013. godinu prioritet je obuka novih operatora kroz još najmanje jedan  kurs za ARO CEPT-1 i CEPT-2 kategoriju.
     Novoobučenim operatorima poželimo dobrodošlicu u svijet radio-amaterizma, prvu i najstariju  socijal grupu na globalnom nivou.

E7TTOd  15. jula  klub je postao "vlasnik" novog pozivnog znaka E7TT, koji će ubuduće biti korišćen u kontest aktivnostima kluba. Ovaj znak je četvrti po redu iz ove serije specijalnih znakova izdatih od strane RAK-a.  Do sada su  izdati E7HQ, E7DX i E7TZ.

Da se upoznamo

e78cb.jpg

DX robot

 
 

SOLAR ACTIVITY
Solar X-rays

Geomagnetic Field


DX ROBOT
VHF Aurora

144 MHz E-Skip

MS activity

MUF & Es activity

 

Poslednji preuzeti fajlovi

Top 5 - preuzimani fajlovi

eQSL.cc

Provjerite Vaš eQSL box!
Unesite Vaš znak i pritisnite
Provjeri


Callbook search

E7 callbook lookup:


QRZ callsign lookup:

Naš Grad - linkovi

Zvanični sajt grada Trebinja

 

Turistička organizacija Trebinja