^Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


E73DPR & E7TT

CW --- SSB --- RTTY --- PSK

HF --- VHF --- UHF

DX --- CONTEST

RADIO KLUB "TREBINJE" - Trebinje

Sadržaji

AGM

EPCmember

wsjtmember

lotw-log

Statistika posjeta

2370595
Danas
Juče
Ove sedmice
Poslednje sedmice
Ovaj mjesec
Poslednji mjesec
Sve
269
600
3274
1238642
1452
22518
2370595

Server Time: 2020-04-03 07:28:57

E73NO 2Prošao je još jedan kontest vikend pun neizvjesnosti.  Već poučeni višegodišnjim iskustvom nismo očekivali mnogo po pitanju mogućeg rezultata, ali potajna nada je ipak  postojala, inače sve ne bi imalo smisla.  Zbog problema oko izlaska na Leotar, jer su u toku bili radovi na postavljanju optičkog kabla u trasu puta prema vrhu Leotara, već u četvrtak smo počeli sa podizanjem antenskog sistema, da bi smo u petak predveče podigli sistema na radnu visinu i montirali ostatak opreme. Sve je rađeno u nekakavoj žurbi, jer smo koristili pauze kada je put bio prohodan.


Testiranje opreme ukazuje na veliki nivo šuma na prijemu kada se na linearu pojavi anodni napon ali uzrok problema je nepoznat. Sistem je već godinama u ovoj konfiguraciji i nikada se ovakav problem nije desio. Pošto je već bila noć problem smo ostavili da rješavamo u subotu prije takmičenja.

U subotu  malo ranije stižemo na Leotar da bi smo rješili  problem. Sumnjamo na VN ispravljač lineara, jer je on u pravio probleme u prethodnom takmičenju na 6m. Ipak, ubrzo se ispostavilo da nije do ispravljača, ali i dalje ne znamo odakle potiče problem. Testiovi pokazuju  da  antenski sistem normalno funkcioniše na predaji, na prijemu se osjeti funkcija LNA, ali kao da iza LNA ne postoji antenski sistem. Dodatnim testovima lociramo kvar na antenskom stubu. Sumnja pada na neispravnost koax releja i tek oko 15 časova , samo čas prije početka takmičenja, spuštamo stub da bi provjerili LNA i koax relej. Odmah uočavamo problem u zamjenjenim pozicijama rx koaxa i antene na samom koax releju. Tako to biva kada se mnogo priča i radi! Ispravljamo grešku, testiramo sistem, sve je ok.  Ponovo podižemo stub na radnu visinu. Sva sreća je u tome da je stub teleskopski,  pa je podizanje uz malo mišića završeno za par minuta.

Početak kontesta ide sasvim solidno. U prvom času skor je 32 qso-a što je za naše prilike sasvim zadovoljavajuće. Propagacije obećavaju da bi moglo biti zanimljivo. Kako zalazimo u noć skor postaje solidan i mnogo iznad višegodišnjeg prosjeka. To nam potajno daje nadu da bi mogli konačno preći cifru od 200 qso. U poonoć ulazimo sa skororom od 130 qso. Ipak novi dan nije protekao kako smo zamišljali. Uz pomoć  KST čata ugovaramo nekoliko dobrih veza, ali od 05 -07 časova moramo da prekinemo rad. Mladen, E73RO treba na posao , a Deki, E73NO treba da dođe kao ispomoć. Po povratku oko 07 časova nastavljamo rad, ali sve  je manje signala koje čujemo, a da ih već nismo odradili. Uz mnogo pozivanja nekako uspjevamo do 14 časova nagurati skor od 186 veza i 82k poena. Možda je u preostalih 2 časa takmičenja moglo ulogovati još nekoliko veza, ali zbog drugih obaveza  rad završavamo u 14,30 časova.


Nakon svega urađenog u ovom takmičenju i višegodišnjeg iskustva preostaje nam samo da izvedemo kao generalni zaključak, a to je da smo iscrpili  naše mogućnosti da sa ove lokacije napravimo neki ozbiljniji pomak u ostvarenim rezultatima. Ispostavilo se da smo ovaj put samo malo brže, nego inače, odradili učesnike koje čujemo. Prosečna veza od 437km ukazuje na to da imamo podbačaj u vezama 200-300km, a već poznati problem sa povećanim šumom kada se okrenemo prema azimutu 280-320 0 , koji nam pravi difuzni antenski toranj na 50-tak metara od naše mikrolokacije, nam takođe značajno umanje skor sa Italijanskim stanicama sa sjevera, koje takođe donose značajan broj poena.

Na kraju da pomenemo i jednu pozitivnu stvar ovog takmičenja, a to je debitovanje na UKT takmičenju mladog operatora Dekija, E73NO, kome je ovo bilo novo iskustvo, koje je uspješno savladao i za par časova rada je popravio ukupan skor za desetak veza.

E7TT tim u ovom takmičenju činili operatori : Mladen E73RO, Deki E73NO, Daki E73XL i Zoran E73S.

73, do slušanja u nekom narednom takmičenju!

Statistika:


QSOByPrefix


vhfkupsrrs2013 map1vhfkupsrrs2013 gridmap1

Da se upoznamo

e73s.jpg

DX robot

 
 

SOLAR ACTIVITY
Solar X-rays

Geomagnetic Field


DX ROBOT
VHF Aurora

144 MHz E-Skip

MS activity

MUF & Es activity

 

Poslednji preuzeti fajlovi

Top 5 - preuzimani fajlovi

eQSL.cc

Provjerite Vaš eQSL box!
Unesite Vaš znak i pritisnite
Provjeri


Callbook search

E7 callbook lookup:


QRZ callsign lookup:

Naš Grad - linkovi

Zvanični sajt grada Trebinja

 

Turistička organizacija Trebinja