foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
MOB +387 66 432 455
e-mail: rkt@radioklub.org


Ovaj dio provjere znanja iz domaćih i međunarodnih pravila, procedura i propisa sadrži ukupno 29 pitanja (obuhvaćena poglavlja B i C plana i programa za obuku)  od kojih će vam test ponuditi (generisati) 25 slučajno odabranih pitanja. Obavezno unesite jedan odgovor na svako postavljeno pitanje da bi ste mogli dobiti povratnu informaciju o tačnosti datih odgovora, a nakon poslednjeg pitanja potvrdite sigurnosnu atispam provjeru " Nisam robot" i potvdite poslednje polje "Check my Results". Nakon toga ćete dobiti na uvid tačnost vaših odgovora na pitanja.


 

1. Koje značenje ima poruka sa kraticom “QRZ?“?2. Skraćenica RX znači:3. Skraćenica unaprijed dogovorene veze je:4. Ko u Bosni i Hercegovini izdaje dozvole za korištenje radio-amaterskog znaka?5. Međunarodni kod (prefiks pozivnog znaka) koji označava radio-stanicu iz Bosne i Hercegovine je:6. Koji je opseg frekvencija označen skraćenicom VHF?7. Ko odobrava održavanje radio-amaterskih ispita u Bosni i Hercegovini:8. Koja skraćenica znači „Opšti poziv“?9. Koje značenje ima poruka sa kraticom “QRM”?10. Koja skraćenica označava frekventnu modulaciju?11. Koje značenje ima poruka sa kraticom “QTH?“?12. Kako je u Bosni i Hercegovini regulisan rad radio-amatera operatora?13. Koji je uobičajeni način slanja QSL kartica?14. Na kojim frekventim opsezima mogu da rade sa svojom radio stanicom radio-amateri NOVICE klase u BiH?
15. Šta je HAM SPIRIT?16. Kolika je razlika TX i RX frekvencije repetitora (SHIFT) koji se koriste u BiH na 70 cm opsegu?17. Šta je IARU?18. Koje značenje ima poruka sa kraticom “QRN?“?19. Šta je radio-stanica (prema ITU Radio Propisima)?20. Kako “uskočiti” u vezu između dvije stanice fonijom?User Details