foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
MOB +387 66 432 455
e-mail: rkt@radioklub.org


Ovaj dio provjere znanja iz domaćih i međunarodnih pravila, procedura i propisa sadrži ukupno 29 pitanja (obuhvaćena poglavlja B i C plana i programa za obuku)  od kojih će vam test ponuditi (generisati) 25 slučajno odabranih pitanja. Obavezno unesite jedan odgovor na svako postavljeno pitanje da bi ste mogli dobiti povratnu informaciju o tačnosti datih odgovora, a nakon poslednjeg pitanja potvrdite sigurnosnu atispam provjeru " Nisam robot" i potvdite poslednje polje "Check my Results". Nakon toga ćete dobiti na uvid tačnost vaših odgovora na pitanja.


 

1. Šta je HAM SPIRIT?2. Koji je opseg frekvencija označen skraćenicom VHF?3. Koje značenje ima poruka sa kraticom “QTH?“?4. Koje značenje ima poruka sa kraticom “QRZ?“?5. Radio-amater E70AB otputovao je u Austriju. Ima važeću CEPT licencu. Tokom putovanja oglašavat će se iz automobila u skladu s CEPT preporukom T/R 61-01 kao:6. Koje značenje ima poruka sa kraticom “QRN?“?7. Šta je IARU?8. Koje značenje ima poruka sa kraticom “QRM”?9. Ko u Bosni i Hercegovini izdaje dozvole za korištenje radio-amaterskog znaka?10. Skraćenica unaprijed dogovorene veze je:11. Šta su telekomunikacije?12. Na kojim frekventim opsezima mogu da rade sa svojom radio stanicom radio-amateri NOVICE klase u BiH?
13. Skraćenica RX znači:14. Koja skraćenica znači „Opšti poziv“?15. Da li je potrebno pridržavati se pravila HAM SPIRITA u takmičenjima?16. Koja skraćenica označava frekventnu modulaciju?17. Kako je u Bosni i Hercegovini regulisan rad radio-amatera operatora?18. Ko odobrava održavanje radio-amaterskih ispita u Bosni i Hercegovini:19. Kojom se kraticom označava univerzalno koordinirano vrijeme?20. Frekvencija 145.575 MHz je namjenjena za:User Details