foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
MOB +387 66 432 455
e-mail: rkt@radioklub.org

Brojač posjeta sajta

Danas 22

Juče 25

Ove sedmice 47

Ovaj mjesec 850

Ukupno 2423135

Currently are 21 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Potreban alat i sredstva:
plamenik za grejanje , sapun

Aluminijum je često upotrebljavan materijal u našim radionicama, a često se koristi i za izradu dipola za antene.
S obzirom na različitu tvrdoću često se dešava da aluminijum pri savijanju jednostavno pukne pa je zato najbolje koristiti nelegirani meki aluminijum koji se lako savija.

I pored toga što je ovo najlakši način nekada ste već nabavili tvrdi aluminijum i morate raditi sa njim. U tom slučaju aluminijum treba zagrejati pa savijati. Ovaj postupak mnogi izbegavaju jer se na zagrejanom aluminijumu ne može po boji prepoznati temperatura kada treba prestati sa grejanjem i početi savijati. Ako preterate sa grejanjem aluminijum će se rastopiti ili raspasti u zavisnosti od toga sa čime je legiran.

Kako odrediti pravu temperaturu za savijanje?

Pomoću običnog sapuna!
Na mestu gde želite da savijete aluminijum povucite nekoliko crta sapunom. Označeni deo zagrevajte plamenikom dok sapun ne pocrni. U tom trenutku odmaknite plamenik i savijajte cev ili lim  preko prikladnog podmetača.

Kolinearna koaksijalna antena 3-10dBd

 

Co-Co je popularno skraćeni naziv za ovu vrstu antena, a označava kolinearnu koaksijalnu antenu. Ova snažna neusmjerena kolinearna antena je sposobna da opstane u veoma surovom okruženju. Zbog toga je dobar izbor za repetitore, digipitere i može biti montirana kako na vrh tako i sa strane antenskog stuba. Sa njom možete postići 3 – 10 dB pojačanja u odnosu na dipol, zavisno od broja elemenata koji koristite. Veće pojačanje sužava ugaoni dijagram, a širina opsega je normalno 10 MHz na 70 cm, i 25 MHz na 23 cm. Mnoga poboljšanja su izvršena na ovoj anteni od kada je prvi put publikovana 1982 u majskom broju magazina "73".

coco5
Koncept konstrukcije

Ključni elementi su napravljeni od komada tvrdog koaksijalnog kabla pojedinačne dužine ½ λ one frekvencije za koju antenu pravimo. Možete izračunati dužinu elemenata dijeljenjem broja 150 sa željenom rezonantnom frekvencijom antene (MHz) uračunavajući i korektivni faktor koaksijalnog kabla. U originalu, autor je koristio RG-213 sa korektivnim faktorom .66 ili 66%, a kasnije je koristio RG-11 ili CAC-11 (čvrsti aluminijski oklopljeni kabl) za antene za veće izlazne snage i RG-6 za antene za manje izlazne snage. Konstrukcija je olakšana uklanjanjem opleta i izolacije sa koaksijalnog kabla, kao i ubacivanje dielektrika i centralnog provodnika u bakarnu cijev u cilju kreiranja čvrstog ravnog elementa. Odaberite prečnik cijevi tako da je dielektrik i centralni provodnik potpuno popune. Bakarna cijev omogućava potrebnu čvrstinu za svaki element i omogućava da se elementi lakše spajaju zajedno. Koristite sljedeću formulu za izračunavanje dužine bakarne cijevi. Odsjecite komad koaksa 2,2 cm duži nego što je dužina cijevi. Time ćete ostaviti izvan cijevi oko 1.6 mm dielektrika i oko 9.5 mm centralnog provodnika što omogućava dovoljan razmak elemenata i njihovo spajanje. Napravite onoliko ½ λ elemenata koliko vam je potrebno za željeno pojačanje. 4 elementa daju oko 3.5 dBd, 8 elemenata oko 6 dBd, 18 elemenata oko 9 dBd i 21 elemenat oko 10 dBd. Pored ovih ½ λ elemenata, trebate i jedan 1/4 λ element i jedan 1/4 λ štap koji će biti na vrhu antene. Ovaj štap treba odsjeći ne uzimajući u obzir korektivni faktor (čista 1/4 λl dužina) i on treba biti napravljen od bakarne žice broj 12 ili od 3 mm široke bakarne šipke. Vertikalno zračenje nadole (obaranje vertikalnog dijagrama zračenja) takođe može biti ukalkulisano u konstrukciju antene.

Opširnije: "Co-Co" kolinearna koaksijalna antena