foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
MOB +387 66 432 455
e-mail: rkt@radioklub.org

Ozbiljan PPS je danas teško zamisliti bez mnoštva dodataka i pomoćne opreme među kojima je i antenski preklopnik. Klasični mehanički preklopnik može da bude od pomoći, ali relejni preklopnici pružaju mnogo više mogućnosti i komotniji rad na stanici. Za razliku od mehaničkih preklopnika koji moraju biti na dohvat ruke, relejni preklopnici mogu da budu pozicionirani bilo gdje u antenskom lancu, a mogu da postanu i "pametni" ako se preko određenog interfejsa povežu sa stanicama koje su opremljene band portom. Klasični koaksijalni releji, koji obično rade u veziji 1:2 su odlično rješenje, ali imaju određene nedostatke i ograničenja. Prvo što su skupi za naše prilike, a drugo što jednim koaksom rješavaju samo dvije antene.
Kako nam u Kubu predstoji aktiviranje antenskog stuba koji je udaljen 30m od PPS-a, na kome će biti više KT antena , da bi izbjegli veliko finansijsko ulaganje u kvalitetne koaksijalne kablove odlučili smo se da to rješimo jednim ovakvim preklopnikom. Na taj način ćemo jednim koaksom doći do stuba, a na samom stubu će se vršiti izbor antena. Preturajući ovu tematiku po Internetu pronašao sam zanimljivih članaka koji se odnose na provedene testove na određenom broju klasičnih releja. U pitanju su veoma jeftini releji iz OMRON i SHRACK proizvodnog programa. Releji su pokazali zadovoljavajuće karakteristike za korišćenje na cijelom KT bandu pa i na 50 MHz za snagu do 1.5kW, a uz manje korekcije čak se mogu koristiti i na 144MHz za snage do par stotina W.
Šema i rješenje preklopnika koji je ovdje predstavljen nije ništa novo, na eBay se može pronaći nekoliko proizvođača koji nude verzije od 1:2 do 1:8 ali to je ponovo preskupo, čak i sama PCB bez releja i konektora je skupa. To mi je bio dovoljan povod da i sam pokušam napraviti nešto ovako i uz malo truda isprojektovana je pločica, hvala Bogu u Kini se nađe i ko će to da fabrikuje profesionalno, a da je usput prihvatljiva cijena. Za sada izbor je preklopnik 4 na 1 iz jednog prostog razloga, a to je dimenzija same pločice, jer proizvodnja pločica većih dimenzija od 100x100mm značajno poskupljuje izradu. U toku je projektovanje  pločica za preklopnik 1:6 i 1:8, ali će izrada čekati trenutak nekog akcijskog popusta na izradu...
Na urađenom primjerku sam iskoristio releje 12V / 16A koji se koriste u APC UPS uređajima. Oni imaju malo lošije karakteristike iznad 30MHz, ali u ovom slučaju to nije problem. Takođe koristim N konektore iz jednog prostog razloga, a to je mnogo pouzdaniji rad na vanjskim uslovima, jer imaju dihtung pa voda i vlaga ne zalaze unutra. UHF ili SO239 konektor je sasvim prihvatljiv za unutrašnju upotrebu preklopnika, kao i za vanjsku ako je zaštitna kutija dobro odrađena.
I još da spomenem upravljanje. Zavisno od tipa releja i napona 12 ili 24v potrebno je obezbjediti izvor napajanja struja po releju je veoma mala ispod 100mA, tako da izvor napajanja može biti do 1A i potreban je preklopnik kojim će se birati na koji relej će biti prolslijeđeno napajanje. Zavisno od udaljenosti releja od izvora, zavisno od prečnika provodnika za komandovanje pojaviće se određeni pad napona od izvora napajanja do samog releja pa bi bilo poželjno taj pad napona uračunati takod a relej uvijek ima optimalni napon napajanja.
Upravljanje može biti ručno, preko preklopnika kojim se usmjerava napon na željeni relej ali mnogo je bolje i elegantnije rješenje ako stanica posjeduje band port da se preko band dekodera automatski upravlja preklapanjem antena. 

antrelay1

preklopnik4na1 b

preklopnik4na1 a