^Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


E73DPR & E7TT

CW --- SSB --- RTTY --- PSK

HF --- VHF --- UHF

DX --- CONTEST

RADIO KLUB "TREBINJE" - Trebinje

Sadržaji

AGM

EPCmember

wsjtmember

lotw-log

Statistika posjeta

2342126
Danas
Juče
Ove sedmice
Poslednje sedmice
Ovaj mjesec
Poslednji mjesec
Sve
418
1092
418
1214970
14236
17855
2342126

Server Time: 2020-02-23 13:58:05

dstarD-STAR Digital Smart Technology for Amateur Radio je standard koji je objavljen 2001. godine od strane Udruženja radio amatera Japana (JARL), a rezultat je višegodišnjih istraživanja koja su finansirana od strane Vlade Japana u primjeni digitalnih tehnologija za potrebe radio amatera.
U D-STAR sistemu, komunikacija je moguća kako direktno između dvije stanice koje podržavaju tu vrstu rada, tako i preko repetitora koji su postavljeni za tu namjenu, a i putem međusobnih veza između repetitora i interneta sa radio amaterima bilo gdje u svijetu.
D-STAR sistem podržava dvije vrste digitalnog prenosa i to:

  • Digital Voice (DV) koji je namjenjen prenosu govora digitalnim putem, i istovremeno prenosu podataka brznom od 1200bps što je slično brzini koju omogućava paket radio na 2 metarskom opsegu, a sve na radio amaterskim bandovima 144 i 432 MHz. Korištenje DV načina prenosa može se relativno poistovjetiti kao rad na 2 m FM i istovremeno prenos podataka. Naravno, treba pomenuti da DV signal zauzima manji frekventni pojas, u odnosu na klasični FM signal, 6 kHz, što doprinosi mogućnosti za korištenje više kanala za prenos, u odnosu na sadašnji raspored FM kanala.
  • Digital Data (DD) koristi se isključivo na 1,2 GHz pojasu, i namjenjen je isključivo prenosu podataka brznom koja je standardizovana na 128 kbps.

Više tehničkih informacija o oba načina prenosa možete pročitati ovdje : http://www.d-staruk.co.uk/categoryRender.asp?categoryID=3700

Šta novo donosi D-STAR?
Pomoću mreže uvezanih D-STAR repetitora moguće je uspostaviti kontakt i prenos podataka sa brojnim radio amaterima širom svijeta.
D-STAR sistem koristi TCP/IP protokol pa se tako priključenjem kompjutera na D-STAR stanicu ostvaruje klasična internet veza i omogućava pristup internet sadržajima poput web-a, maila, slanja multimedijalnih i drugih poruka.
D-STAR sistem omogućava veću efikasnost u kriznim situacijama poput elementarnih nepogoda i slično jer sem komunikacije govorom, omogućava i istovremeni prenos podataka, poput recimo fotografija, koje nekada vrijede kao hiljadu riječi.
D-STAR sistem već sada objedinjuje u sebi nekoliko već postojećim servisa koji koriste radio amateri, poput paket radija, APRS.

Kako u stvari sve ovo funkcioniše?
Govor se u prvoj stanici pretvara u digitalni oblik, kompresuje i šalje u eter, druga stanica ili repetitor isti signal dekompresuje i dekodira u analogni signal. Slušajući signal koji emituje D-STAR stanica pomoću klasičnog analognog FM uredjaja, isto izgleda kao šum. Prednost ovog načina komunikacije je u tome što prenosom preko više repetitora kvalitet prenesenog govora se uopšte ne gubi, nema šuma, a zahvaljujući užem signalu, domet za istu snagu uredjaja je povećana za 15 do 20 posto.

Kako izgleda jedan D-STAR repetitor?
singlerepeaterdiagramD-STAR repetitor se sastoji iz kontrolera repetitora, 1.2GHz digital repetitora, 70 cm repetitora DV, 2 metarskog DV repetitora, linka koji povezuje dva repetitora ili repetitor i internet prelaz koji funkcioniše na 10 GHz opsegu.
Za sada jedino ICOM podržava ovaj standard sa svojim proizvodima, Kenwood se premišlja, a Yaesu tvrdi da neće koristiti ovaj sistem u svojim uređajima.
Uređaji koji podržavaju D-STAR mogu da koristiti i kao obični analogni FM uređaji.
microwavelinkdiagramViše informacija o D-STAR uređajima kao opis D-STAR sistema može se naći na : http://www.icomamerica.com/en/products/amateur/dstar/id1/default.aspx , a ICOM prezentacija D-STAR koja je fantastično uradjena može se pogledati na : http://www.youtube.com/watch?v=J8PYZOc9L

internetgatewayrelaydiagram

Prilog pripremio: Žaro E73DU

Da se upoznamo

e73ro.jpg

DX robot

 
 

SOLAR ACTIVITY
Solar X-rays

Geomagnetic Field


DX ROBOT
VHF Aurora

144 MHz E-Skip

MS activity

MUF & Es activity

 

Poslednji preuzeti fajlovi

Top 5 - preuzimani fajlovi

eQSL.cc

Provjerite Vaš eQSL box!
Unesite Vaš znak i pritisnite
Provjeri


Callbook search

E7 callbook lookup:


QRZ callsign lookup: