^Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


E73DPR & E7TT

CW --- SSB --- RTTY --- PSK

HF --- VHF --- UHF

DX --- CONTEST

RADIO KLUB "TREBINJE" - Trebinje

Sadržaji

AGM

EPCmember

wsjtmember

lotw-log

Statistika posjeta

2369052
Danas
Juče
Ove sedmice
Poslednje sedmice
Ovaj mjesec
Poslednji mjesec
Sve
907
433
1731
1238642
22427
18747
2369052

Server Time: 2020-03-31 21:33:47

wwlinkdprŠta je to Echo-link
Prenos govora preko Interneta je poznatiji kao VoIP i iz godine u godinu zauzima sve značajnije mjesto u telefoniji. Echo Link, kao sistem, zasnovan je na VoIP tehnologiji sa tim da su VoIP funkcije prilagođene radi-amaterskim potrebama i specifičnostima radio saobraćaja. EchoLink omogućava govornu Internet komunikaciju među radioamaterima širom Svijeta, sa tim da učesnici jednako mogu biti radioamateri koji koriste PC računar i klasične amaterske UKT/KT radio-stanice. EchoLink program je maksimalno prilagođen prosječnom korisniku računara i za nekoliko časova proučavanja mogu se veoma dobro savladati njegove funkcije, a za neupućene i početnike postoje i dobro objašnjeni neki od najčešćih problema, a postoji i dobro urađen HELP priručnik.

EchoLink svakodnevno ima sve više korisnika. Dok ovo pišemo, mart 2006. godine, aktivno je oko 1750 repetitora, 1300 linkova, 200 konferencija i preko 500 korisnika preko PC-a.


Ukratko o Echo-link programu

el

(Izgled osnovnog ekrana programa Echo Link)


Kao prvo, program koji je neophodan za rad preko EchoLinka je besplatan i može se preuzeti sa oficijalnog sajta www.echolink.org u sekciji download. Nakon instalacije programa na računar potrebno je obaviti jednu formalnost, a to je registracija na Echo Link, bez koje nije moguće koristiti ovaj sistem. Registracija se najlakše i najbrže obavlja slanjem skenirane dozvole za rad na e-mail adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. , nakon čega će u kratkom roku administrator odrediti broj noda i korisnika obavjestiti povratnim e-mailom.
Program je predviđen za rad pod OS Windows 98,ME,2000,XP mada se pojavila i verzija EchoLinux za rad pod OS Linux. Kao što se na prvi pogled može vidjeti, program je organizovan kroz veoma pregledan osnovni ekranski meni, a preko Tools bara se mogu pozvati dodatni prozorčići sa raznim funkcijama za podešavanje parametara i gledanje stratistike.

Pored prenosa govora, za PC korisnike EchoLinka, tu je i prozorčić za tekstualno čatovanje. Ovo omogućava slanje poruke korespodentu i kada je on "na predaji". Najnovija verzija programa je opremljena i audio rekorderom koji omogućava snimanje prijema u .wav formatu i njegovo kasnije reemitovanje korespodentu....
EchoLinkI još da kažemo nešto o Index i Explorer pozorima. Preko ovih prikaza se može vidjeti spisak svih trenutno aktivnih učesnika na EchoLinku, složenih po alfabetnom redu u prozoru Index, ili u Explorer prozoru se može vidjeti razvrstano po kontinentima i DXCC zemljama itd... Iz ovih menija se odabira željeni učesnik i duplim "klikom" miša započinje konekcija!
Pored programa EchoLink, računar mora biti opremljen SB (muzičkom) karticom, slušalicama (zvučnikom), mikrofonom i mora postojati kvalitetna i brza konekcija na Internet, sa min. brzinom 33.6 kbps. Računar može biti P1 do P4, mada i 486 na 100MHz, 48Mb RAM-a, 2Gb HDD, sa Win98SE, može veoma dobro da odradi posao!
Ako se EchoLink koristi direktno sa računara PTT funkcija se može dodijeliti tasteru "space bar" ili "esc". A, ako se program koristi za radio link onda je potrebno imati i odgovarajući interfejs koji će iz COM porta računara PTT komandu prenijeti na radio-stanicu i skvelč signal iz radio-stanice proslijediti preko COM porta programu. Ovo je neophodno da bi se moglo automatski upravljati radio stanicom, slično kao kod repetitora!
DTMFkodoviJoš da napomenemo da je veoma bitno odrediti pravilan nivo mikrofonskog pojačanja, jer će i slab i prejak nivo mikrofonskog signala imati kao rezultat slabo razumljiv signal kod korespodenta. Ovome treba posvetiti naročitu pažnju u slučaju upotrebe radio linka. Ispravnost niovoa signala najlakše je provjeriti konekcijom na Echolink test server i slanjem govorne poruke servera, nakon čega će ista biti reemitovana nazad.

Na slici se može vidjeti na koje načine se sve može koristiti EchoLink.

PC korisnik (single user) može da bira preko prozora Explore view ili Index view, u programu Echolink na svom računaru, nod, tj. nekog Echolink učesnika sa kojim želi da ostvari vezu, tj. da se konektuje na taj nod. Taj korespodent može biti takođe PC učesnik, ali jednako tako i neki repetitor (-R) ili simpleksni link (-L), kao i neka konferencija. A, moguće je istovremeno izvršiti konektovanje na više različitih nodova, ali to je prvenstveno zavisno od brzine internet konekcije koja se koristi!

S druge strane, korisnici koji koriste radio za rad na Echolink suistemu, jednako i preko -R i -L konekcija mogu uz pomoć DTMF-a, ako je isti omogućen na pristupnom nodu, vršiti konektovanje, diskonektovanje, provjeru statusa noda, provjeru trenutno konektovanih učesnika na nodu i još neke funkcije, slanjem odgovarajućih DTMF poruka-komandi.

Npr. neki od učesnika na repetitoru R2 želi da izvrši konekciju R2 Leotar sa nodom 4N1UBG-R, tj. uhf repetitorom RU3 u Beogradu. Najbolje je da taj učesnik zna broj noda za 4N1UBG-R, a to je 265493 i jednostavno sa svoje stanice će da pošalje DTMF komandu 265493, nakon čega će nod E73DPRR-R, automatskom govornom porukom (porukama) obavjestiti učesnika o statusu njegovog zahtjeva za konekciju. Ako učesnik ne zna broj noda već samo pozivni znak noda na koji se želi konektovati onda će preko odgovarajućih alfa-numeričkih kodova DTMF-om poslati zahtjev,a to je u ovom slučaju "C 40 62 10 82 22 41". Ako pak učesnik želi da provjeri da li je trenutno neko konektovan na njegov nod dovoljno je da pošalje DTMF komandu 08, nakon čega će nod odgoboriti spelovanjem pozivnog znaka učesnika koji je konektovan preko interneta na taj nod.

 

YU4DPR EcholinkNekoliko detalja o Echo-link nodu E73DPR-R (nod 236094)
Na ovoj slici se vidi način povezivanja repetitora R2 Leotar, E79VTB, na EchoLink sistem. Repetitor R2 Leotar, E79VTB, je preko noda E73DPR-R stalno ("ON-LINE"), preko Interneta, povezan na EchoLink server. Znači, upotrebljena je varijanta radio-linkovskog povezivanja repetitora R2 na EchoLink. Ova varijanta je mnogo češći slučaj za povezivanje repetitora od direktnog povezivanja. Razlog za ovo je prvenstveno taj što je veoma teško obezbjediti Internet pristup na nepristupačnim lokacijama gdje se obično nalaze montirani repetitori (planinski vrhovi, visoki tornjevi...)

Nod E73DPR-R (nod broj 236094) ima aktiviranu DTMF podršku, tako da svi korisnici repetitora R2 Leotar koji na svojim stanicama posjeduju DTMF koder mogu daljinski vršiti konekcije i diskonekcije, provjeravati trenutni status noda itd...
Kao što se sa šeme može vidjeti nod E73DPR-R je korisnik repetitora, kao i sve druge ARS!

YU4DPR-R
Oprema EchoLink noda E73DPR-R

Repetitor R2 Leotar, E79VTB, je povezan na sistem Echolik-a od novembra 2003. godine preko noda E73DPR-R i to je prvi repetitor sa područja ex YU, isključujući Sloveniju, koji je on-line dostupan preko Interneta.EchoLink nod E73DPR-R se sastoji od :

PC PIII 500 MHz,
128MB RAM,
8MB video,
HDD 10GB,
monitorCRT 15",
radio YAESU FT-23 sa dodatnim hlađenjem,
OS WinXP-SP2,
interfejs za povezivanje stanice i računara,
ispravljač 13,8V-3A,
GP antena.
Konekcija na ISP je 2/2 Mbps i fikdnom IP adresom. Nod prihvata do 3 istovremene konekcije.

 

Da se upoznamo

e78tb.jpg

DX robot

 
 

SOLAR ACTIVITY
Solar X-rays

Geomagnetic Field


DX ROBOT
VHF Aurora

144 MHz E-Skip

MS activity

MUF & Es activity

 

Poslednji preuzeti fajlovi

Top 5 - preuzimani fajlovi

eQSL.cc

Provjerite Vaš eQSL box!
Unesite Vaš znak i pritisnite
Provjeri


Callbook search

E7 callbook lookup:


QRZ callsign lookup:

Naš Grad - linkovi

Zvanični sajt grada Trebinja

 

Turistička organizacija Trebinja