foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
MOB +387 66 432 455
e-mail: rkt@radioklub.org

4O4T@ VHF KUP SRRS 2004

4O4T mEvo kratkog osvrta na aktivnosti oko takmičenja. Petnaestak dana pred takmičenje u Klubu je održan dogovor oko učešća ekipe Kluba u takmičenju "VHF KUP SRRS 2004". Odmah se postavilo pitanje odakle da se radi, jer je 2003. godine, kao i par prethodnih godina, takmičenje rađeno sa planinskog vrha Leotar, ali je postignuti rezultat bio veoma slab. Mislili smo da je veliki krivac relejni objekat koji je prenatrpan radio difuzijom i ostalim sistemima veza i zaključak je bio da bi bilo dobro pokušati promjeniti lokaciju. Nakon nekoliko prijedloga prihvaćena je ideja da se ide u Bijelu Goru (na samoj granici sa Crnom Gorom, hi!..), lokator JN92GP, što je nekih dvadesetak km istočnije od Leotara (JN92ER). Sutradan je uslijedio obilazak i izbor lokacije za rad. Nakon sat vremena vožnje uskim i krivudavim , poluasfaltnim , šumskim putem stigli smo do cilja, mjesto Begova korita, kota 1200 m asl., što je približno jednako Leotaru. Lokacija je otvorena na sjeverozapad, sjever i istok, dok je južna strana i donekle jugozapad zatvoren masivom planine Orjen, koja je udaljena nekih 10-tak km. Veliko olakšanje i prednost lokacije je što tu postoji lovački dom u kome će biti smještena ekipa, što će u samom startu olakšati transport opreme. Ali, sada se ispostavio dodatni problem, kako obezbjediti napajanj el. energijom, jer smo do sada taj problem imali u startu riješen. Morali smo ići na varijantu napajanja iz agregata. Pokušali smo naći manji agregat u nekoliko trebinjskih firmi, ali svi su nam nudili samo dizele >4kW što nam nije odgovaralo s obzirom na planiranu snagu potrošača od cca. 300W. Problem je riješen na sreću veoma lako i brzo! Na računu Kluba smo imali dovoljno sredstava da odvojimo za nabavku jednog manjeg agregata i za par dana agregat je bio u Klubu. 650W i nije neka snaga, ali je dovoljno za naše planove.

U nekoliko prethodnih godina smo koristili jednu 11.el. DL6WU antenu i shvatili smo da je to ipak nedovoljno, pa smo odlučili da pravimo još jednu takvu. Zoran, YU4DP, je u roku par dana napravio još jednu antenu i antenski sistem je bio kompletiran: 2x11. el. DL6WU, rotator, pneumatski teleskop stup CLARK CQ12 od 12m i koaksijalni kabal RG-217 (20m), koga smo platili cijelih 5 KM. (skupo, Hi!) Oko radio-opreme nismo imali puno izbora. Na raspolaganju smo imali jedan "prehlađeni" FT-225RD i jednog "Vučka" FT-480r . Linear MIRAGE 30/160W ,tranzistorski, smo pozajmili od Mikija YU6ZA iz H. Novog, kao i svih prethodnih godina. I na kraju, par dana pred takmičenje, kada se najmanje očekivalo, notebook PI je pao sa stolice i nakon toga je "pao u duboku komu". Ali, pošto mu se to i prije dešavalo postojala je i nada da će od njega ipak nešto biti, i tako je i bilo, nakon jednog cjelodnevnog servisiranja ponovo je proradio u DOS modu, što nam je bilo sasvim dovoljno.


Pred sami odlazak na takmičenje Vaso YT4VK , okoreli KT-aš, je predložio da se ponese i KT TS-930s i jedan inv. V dipol za 80m i da on sa imenjakom YU4VG krene dan ranije na lokaciju da je malo ispita na KT-u. Tako je i bilo.

U subotu, već oko 15 časova po MEZ-u sve je bilo spremno, ali nas je prvo rotiranje antena i pretraživanje opsega pomalo obeshrabrilo. Čulo se samo par stanica, što je bio loš predznak za nastavak. Takmičenje je počelo i naša zla predviđanja su se odmah obistinila. Veoma malo stanica koje čujemo i to uglavnom one koje su nam blizu i one sa sjevera koje su rotirane prema jugu. Nakon par sati rada i svega desetak odrađenih veza bilo nam je posve jasno da će konačni rezultat biti kao i prethodnih godina. Što smo čuli, to smo i uradili.

Nakon svog uloženog truda i 45 održanih veza, 24 lokatora i ODX OM3KEE / JN88UU / 693 km, bili smo više nego razočarani, ali smo konačno shvatili da JN92 ne daje nimalo dobre izglede za bolji rezultat i da je za ubuduće rješenje u nekom od sjevernijih vrhova u JN93 (Lebršnik, Kmur, Treskavica...) Ipak, naš cilj nije bio visok plasman, naš cilj je bio da se okupimo, družimo, a da kroz takmičenje steknemo još malo iskustva, jer je za nas UKT aktivnost ipak nešto novo i sa mnogo ???. Nadamo se da ćemo za naredno takmičenje smoći snage da se uputimo malo dalje od "kućnog dvorišta" i da ćemo po povratku biti mnogo zadovoljniji postignutim.


Ekipa 4O4T radila u sastavu: Zoran YU4DP, Miloš YU4TB, Vaso G. YU4VG, Vaso K. YT4VK, Nešo YT4RN & Đoko YZ4OAD

73, do slušanja u nekom drugom takmičenju!

Više foto detalja možete vidjeti u fotogaleriji.