foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
MOB +387 66 432 455
e-mail: rkt@radioklub.org


iarur6m 2013 4aVeć četvrtu godinu za redom Klub je redovan učesnik takmičenja "IARU R1" i "Tesla emorija" na 50Mhz. Ipak, naše prvo učešće 2010. godine ostaje za sada u statistici kao najuspješnije po broju urađenih veza i lokatora, a nakon toga iz godine u godinu konačni skorovi su sve slabiji, ali ne samo kod nas već generalno. Moglo bi se reći da propagacije mnogo i ne prate neke zakone vezane za maksimum solarnog ciklusa.
Plan je bio da ove godine takmičenje radimo sa naše PPS lokacije na vrhu Leotara, da koristimo antenski sistem 2 x 6 el. by YU7EF, podignut na Clark stub 10m, sa eksternim LNA i PA cca 500-600W. Ipak, plan je jedno, a realnost je nešto sasvim drugo. Dva dana pred takmičenje krećemo put vrha Leotara, ali negdje na pola puta do vrha stajemo zbog radova na sanaciji puta prema vrhu Leotara i saznajemo da neće biti moguće da izađemo na vrh, jer je u toku betoniranje puta i trajaće narednih desetak dana.
To saznanje nam je totalno pokvarilo planove i mogli smo da biramo da odustanemo od učešća u kontestu ili da se preorjentišemo na našu drugu lokaciju, PPS Tuli, kotu koja je mnogo niža i već dokazano mnogo nepovoljnija za UKT aktivnosti od PPS-a na Leotaru. Ipak odlučujemo da radimo sa lokacije Tuli.
U petak, 14. juna vršimo podizanje antenskog sistema i montažu opreme u PPS-u, tako da za subotu ostaje malo poslova oko montaže. U subotu oko podneva stižemo na lokaciju i nastavljamo sa podešavanjima opreme. Dva časa pred takmičenje sve biva spremno i funkcionalno. Par signala i farova sa istoka nam daje lažnu nadu da bi moglo biti ES otvaranja. Sa početkom takmičenja i tih par signala nestaje i ostaje nam da slušamo samo nekoliko tropo učesnika iz 9A i YU koje uz mnogo ponavljanja odrađujemo, a nakon toga rad biva sve naporniji i sa mnogo praznog prostora i mnogo šuma na bandu. Kako je vrijeme odmicalo, posebno nakon prva dva časa rada, postaje nam jasno da će biti teško rezultatom se primaknuti prošlogodišnjem skoru od 206 veza. Malo nam je "laknulo" jer propagacije su generalno bile slabe i band zatvoren kod većine učesnika koje smo čuli. Samo što su oni bili u prednosti za značajan broj tropo veza.
Negdje oko ponoći famozni "godpodin Marfi" se pobrinuo da prekinemo sa radom, jer je ispravljač lineara stradao usled preopterećenja od dugog CQ-a... Rad prekidamo i odlučujemo da rano ujutro pokušamo otkloniti kvar i nastaviti sa radom. Tako je i bilo. U nedelju ujutro oko 7h smo ponovo na lokaciji, ugrađujemo nove djelove u ispravljač i tehnika je ponovo u pogonu. Nastavljamo sa radom. Često rotiramo antenski sistem između NW i NE i pokušavamo da ulovimo koji sporadik i do kraja takmičenja uz mnogo muke uspjevamo da uradimo 94 veze, sa skorom od 98908 poena i 55 rađenih lokatora.
Na kraju nam ostaje još jedno takmičarsko iskustvo. Saznali smo gdje nam je tehnika ranjiva i šta treba da usavršimo za naredna takmičenja i da se nadamo da ćemo konačno moći da radimo i sa Leotara.
I još da kažemo ko je činio skromni tim. To su bili Mladen, E73RO i Zoran, E73S.

e7tt iaru 6m 2013 mape7tt iaru 6m 2013 ulmap