foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
MOB +387 66 432 455
e-mail: rkt@radioklub.org

baner 180x180

Prijavljivanje korisnika

Molimo Vas da prilikom registracije, ako ste radio-amater i imate pozivni znak, za korisničko ime koristite svoj pozivni znak. Hvala!

Poslednje registrovani

  • rktadminko

Brojač posjeta sajta

Danas 25

Juče 25

Ove sedmice 50

Ovaj mjesec 94

Ukupno 2443642

Currently are 17 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Propagacije

CZTB2017

Povodom obilježavanja 1.marta, Svjetskog dana civilne zaštite, potpredsjednik Radio kluba "Trebinje"  Zoran Aleksić zvanično je uručio  načelniku sektora Civilne zaštite Trebinja Miljanu Tomaševiću Dozvolu za rad repetitora, koji je Klub donirao Civilnoj zaštiti Grada Trebinja.


Početkom 2016. godine na molbu Gorske službe spasavanja Trebinje, koja djeluje u okviru Civilne zaštite Trebinja, Klub je prihvatio da bude koordinator za sistem radio-veza za potrebe GSS-a. Klub je time prihvatio da za potrebe sistema CZ i GSS-a obezbjedi jedan VHF repetior, da obezbjedi dozvolu za legalan rad repetitora i pripadajuće radio-mreže i na kraju da izvrši obuku pripadnika GSS-a za rukovanje sredstvima radio-veze.


U veoma kratkom roku je urađen neophodan projekat radio-mreže na osnovu koga je kod RAK-a zatražena Dozvola za rad. U međuvremenu su ostvareni kontakti  sa nekim članovima Kluba koji trenutno žive van Trebinja i već u septembru je iznađeno rješenje i za sam repetitor. Za ovu namjenu Klubu je doniran veoma kvalitetan repetitor marke Motorola, model MSF5000.

Krajem septembra RAK je izdao Dozvolu za repetitor, a time i radnu frekvenciju, čime su stvoreni uslovi za konačno podešavanje samog repetiora, što je urađno u vlastitoj režiji u klupskoj radionici.

Ali, da bi repetitor mogao da radi bilo je neophodno obezbjediti i kvalitetnu antenu. Klub je imao u planu da iz vlastitih finansijskih sredstava izdvoji sredstva za nabavku antene. Kako je u toku 2016. godine Klubu od planiranih Gradskih Grantovskih sredstava bilo isplaćeno samo 50% do oktobra mjeseca, a bližila se zima i bilo je krajnje vrijeme da se oprema stavi u pogon, kao privremeno rješenje je postavljena antena dvostruki fazirani dipol koji je frekventno ispod radne frekvencije za nekoliko MHz, ali je omogućio da mreža profunkcioniše.

Repetitor je postavljen na vrhu planine Leotar u klupski kontejner, gdje se nalazi i magistralni repetior R2 - Leotar. Na ovaj način su obezbjeđeni bolji tehnički uslovi za rad repetitora zbog mnogo manjeg nivoa smetnji od difuznih predajnika na RS Leotar.

U kratkom vremenu članovi GSS Trebinje su ispitali najkritičnije lokacije i testovi su pokazali da repetitor i sa ovakvom antenom veoma dobro odrađuje posao.


Decembar je iskorišćen za obuku pripadnika GSS Trebinje ( Planinarskog društva "Vučji zub" Trebinje i Speleološkog društva "Zelena brda" Trebinje). Kroz jednomjesečnu obuku 15-tak članova je steklo najneophodnije znanje za pravilno rukovanje sistemima radio-veze u svim situacijama u kojima se pripadnici GSS mogu naći, a za kraj je predviđena zajednička vježba u kojoj će sve biti praktično demonstrirano u realnim uslovima.

U međuvremenu klub je dobio havarisanu antenu koja bi se mogla upotrebiti za repetitor. U pitanju je HiGain V2R radijalna ispopole antena. Antena je u potpunosti remontovana i osposobljna i očekujemo da će do kraja marta 2017. godine antena biti montirana i stavljena u funkciju čime će repetitor imati bolju zonu servisa.

Klub je pored ovoga pomogao GSS-u da kupi dvije ručne stanice Motorola GP-340, a i sam Klub je kupio takođe dvije ručne stanice Motorola GP340 i GP300 što je uz postojeću radio opremu članova GSS-a, CZ-a i Kluba sasvim solidna osnova za uspostavljanje veoma ozbiljne ukt radio mreže u vanrednim situacijama.

E73DPR je osnovni pozivni znak Kluba koji je u upotrebi za svakodnevne aktivnosti. Ovaj znak je u opticaju od 28. marta 2008. godine. Od osnivanja Kluba 1948. godine pa do 28.marta 2008. godine Klub je bio prepoznatljiv po pozivnom znaku YU4DPR.

E73ETB i E73ATB su pozivni znaci koji se rijeđe koriste. E73ETB je pozivni znak PPS na planini Leotar. E73ATB je pozivni znak koji se povremeno koristi za aktivnosti PPS Tuli.

E7TT je takmičarski pozivni znak Kluba. Koristi se isključivo za takmičarske aktivnosti u međunarodnim i domaćim takmičenjima.

E79VTB je pozivni znak magistralnog repetitora RV52 (R2). Repetitor se nalazi na planini Leotar, 4km sjeverno od Trebinja, 1228mnm, LOC JN92ER. Više info o ovom repetitoru možete pogledati u sekciji "repetitori".

E79WTB je pozivni znak lokalnog VHF repetitora RV48 (R0). Repetitor se nalazi na brdu HUM, 2 km južno od Trebinja, 400mnm, LOC JN92DQ. Više info o ovom repetitoru možete pogledati u sekciji "repetitori".

Content Tabs Plugin Joomla