foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
MOB +387 66 432 455
e-mail: rkt@radioklub.org

baner 180x180

Prijavljivanje korisnika

Molimo Vas da prilikom registracije, ako ste radio-amater i imate pozivni znak, za korisničko ime koristite svoj pozivni znak. Hvala!

Poslednje registrovani

  • dpradminko

Brojač posjeta sajta

Danas 89

Juče 38

Ove sedmice 127

Ovaj mjesec 127

Ukupno 2411519

Currently are 8 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Propagacije

4O4T@ VHF KUP SRRS 2004

4O4T mEvo kratkog osvrta na aktivnosti oko takmičenja. Petnaestak dana pred takmičenje u Klubu je održan dogovor oko učešća ekipe Kluba u takmičenju "VHF KUP SRRS 2004". Odmah se postavilo pitanje odakle da se radi, jer je 2003. godine, kao i par prethodnih godina, takmičenje rađeno sa planinskog vrha Leotar, ali je postignuti rezultat bio veoma slab. Mislili smo da je veliki krivac relejni objekat koji je prenatrpan radio difuzijom i ostalim sistemima veza i zaključak je bio da bi bilo dobro pokušati promjeniti lokaciju. Nakon nekoliko prijedloga prihvaćena je ideja da se ide u Bijelu Goru (na samoj granici sa Crnom Gorom, hi!..), lokator JN92GP, što je nekih dvadesetak km istočnije od Leotara (JN92ER). Sutradan je uslijedio obilazak i izbor lokacije za rad. Nakon sat vremena vožnje uskim i krivudavim , poluasfaltnim , šumskim putem stigli smo do cilja, mjesto Begova korita, kota 1200 m asl., što je približno jednako Leotaru. Lokacija je otvorena na sjeverozapad, sjever i istok, dok je južna strana i donekle jugozapad zatvoren masivom planine Orjen, koja je udaljena nekih 10-tak km. Veliko olakšanje i prednost lokacije je što tu postoji lovački dom u kome će biti smještena ekipa, što će u samom startu olakšati transport opreme. Ali, sada se ispostavio dodatni problem, kako obezbjediti napajanj el. energijom, jer smo do sada taj problem imali u startu riješen. Morali smo ići na varijantu napajanja iz agregata. Pokušali smo naći manji agregat u nekoliko trebinjskih firmi, ali svi su nam nudili samo dizele >4kW što nam nije odgovaralo s obzirom na planiranu snagu potrošača od cca. 300W. Problem je riješen na sreću veoma lako i brzo! Na računu Kluba smo imali dovoljno sredstava da odvojimo za nabavku jednog manjeg agregata i za par dana agregat je bio u Klubu. 650W i nije neka snaga, ali je dovoljno za naše planove.

U nekoliko prethodnih godina smo koristili jednu 11.el. DL6WU antenu i shvatili smo da je to ipak nedovoljno, pa smo odlučili da pravimo još jednu takvu. Zoran, YU4DP, je u roku par dana napravio još jednu antenu i antenski sistem je bio kompletiran: 2x11. el. DL6WU, rotator, pneumatski teleskop stup CLARK CQ12 od 12m i koaksijalni kabal RG-217 (20m), koga smo platili cijelih 5 KM. (skupo, Hi!) Oko radio-opreme nismo imali puno izbora. Na raspolaganju smo imali jedan "prehlađeni" FT-225RD i jednog "Vučka" FT-480r . Linear MIRAGE 30/160W ,tranzistorski, smo pozajmili od Mikija YU6ZA iz H. Novog, kao i svih prethodnih godina. I na kraju, par dana pred takmičenje, kada se najmanje očekivalo, notebook PI je pao sa stolice i nakon toga je "pao u duboku komu". Ali, pošto mu se to i prije dešavalo postojala je i nada da će od njega ipak nešto biti, i tako je i bilo, nakon jednog cjelodnevnog servisiranja ponovo je proradio u DOS modu, što nam je bilo sasvim dovoljno.


Pred sami odlazak na takmičenje Vaso YT4VK , okoreli KT-aš, je predložio da se ponese i KT TS-930s i jedan inv. V dipol za 80m i da on sa imenjakom YU4VG krene dan ranije na lokaciju da je malo ispita na KT-u. Tako je i bilo.

U subotu, već oko 15 časova po MEZ-u sve je bilo spremno, ali nas je prvo rotiranje antena i pretraživanje opsega pomalo obeshrabrilo. Čulo se samo par stanica, što je bio loš predznak za nastavak. Takmičenje je počelo i naša zla predviđanja su se odmah obistinila. Veoma malo stanica koje čujemo i to uglavnom one koje su nam blizu i one sa sjevera koje su rotirane prema jugu. Nakon par sati rada i svega desetak odrađenih veza bilo nam je posve jasno da će konačni rezultat biti kao i prethodnih godina. Što smo čuli, to smo i uradili.

Nakon svog uloženog truda i 45 održanih veza, 24 lokatora i ODX OM3KEE / JN88UU / 693 km, bili smo više nego razočarani, ali smo konačno shvatili da JN92 ne daje nimalo dobre izglede za bolji rezultat i da je za ubuduće rješenje u nekom od sjevernijih vrhova u JN93 (Lebršnik, Kmur, Treskavica...) Ipak, naš cilj nije bio visok plasman, naš cilj je bio da se okupimo, družimo, a da kroz takmičenje steknemo još malo iskustva, jer je za nas UKT aktivnost ipak nešto novo i sa mnogo ???. Nadamo se da ćemo za naredno takmičenje smoći snage da se uputimo malo dalje od "kućnog dvorišta" i da ćemo po povratku biti mnogo zadovoljniji postignutim.


Ekipa 4O4T radila u sastavu: Zoran YU4DP, Miloš YU4TB, Vaso G. YU4VG, Vaso K. YT4VK, Nešo YT4RN & Đoko YZ4OAD

73, do slušanja u nekom drugom takmičenju!

Više foto detalja možete vidjeti u fotogaleriji.

E73DPR je osnovni pozivni znak Kluba koji je u upotrebi za svakodnevne aktivnosti. Ovaj znak je u opticaju od 28. marta 2008. godine. Od osnivanja Kluba 1948. godine pa do 28.marta 2008. godine Klub je bio prepoznatljiv po pozivnom znaku YU4DPR.

E73ETB i E73ATB su pozivni znaci koji se rijeđe koriste. E73ETB je pozivni znak PPS na planini Leotar. E73ATB je pozivni znak koji se povremeno koristi za aktivnosti PPS Tuli.

E7TT je takmičarski pozivni znak Kluba. Koristi se isključivo za takmičarske aktivnosti u međunarodnim i domaćim takmičenjima.

E79VTB je pozivni znak magistralnog repetitora RV52 (R2). Repetitor se nalazi na planini Leotar, 4km sjeverno od Trebinja, 1228mnm, LOC JN92ER. Više info o ovom repetitoru možete pogledati u sekciji "repetitori".

E79WTB je pozivni znak lokalnog VHF repetitora RV48 (R0). Repetitor se nalazi na brdu HUM, 2 km južno od Trebinja, 400mnm, LOC JN92DQ. Više info o ovom repetitoru možete pogledati u sekciji "repetitori".

Content Tabs Plugin Joomla